Inulina jest polimerem fruktozy i glukozy, pozyskiwanym najczęściej z korzenia cykorii. Występuje także w korzeniach m.in. topinamburu.
W dietetyce jest składnikiem powszechnie stosowanym jako wspomagacz odchudzania.
To ekologiczny i naturalny prebiotykiem, powszechnie stosowany w kosmetykach dla dzieci, ale nie tylko. Wspomaga rozwój bakterii przyjaznych dla skóry człowieka (mikroflora) przy jednoczesnym hamowaniu wzrostu mikroorganizmów szkodliwych dla skóry człowieka. Dzięki temu inulina wzmacnia i uszczelnia naturalną barierę ochronną skóry utrzymując ją w dobrej kondycji. Skutecznie działający mikrobiom to także większa odporność na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Inulina to także antyoksydant, skutecznie neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Jest składnikiem pozostającym na skórze tworząc na jej powierzchni film zmniejszający nadmierną ucieczkę wody z naskórka (TEWL), co pośrednio zwiększa nawilżenie skóry.
Wykorzystuje się ją także w kosmetykach do włosów – wygładza, nawilża oraz nabłyszcza włosy. Inulina wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące.