Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Filtrat z fermentacji korzeni rzodkiewki (Leuconostoc (Radish Root Ferment Filtrate))

Otrzymywanie:

Leucidal Liquid powstaje w wyniku fermentacji korzenia rzodkiewki z udziałem bakterii kwasu mlekowego Leuconostoc kimchii. W procesie otrzymuje się peptydy przeciwdrobnoustrojowe, które mają szerokie działanie przeciwbakteryjne i nawilżające. Leuconostoc to rodzaj bakterii kwasu mlekowego (LAB) przekształcających różne cukry w kwas mlekowy i  wykorzystywanych najczęściej do wytwarzania różnych sfermentowanych produktów spożywczych takich jak kapusta kiszona.

 

Mechanizm działania: podobnie jak wiele bakterii kwasu mlekowego, Leuconostoc kimchii może ograniczać rozwój bakterii i innych mikroorganizmów poprzez zakwaszenie środowiska, ale jego działanie (co jest powszechne w naturze), nie ogranicza się do jednego mechanizmu obronnego. Oprócz zakwaszania swojego środowiska produkuje również nowy peptyd przeciwdrobnoustrojowy. Wykorzystując nowoczesne technologie fermentacji i bioprzetwarzania, AMT skomercjalizowała ten peptyd przeciwdrobnoustrojowy do produkcji składnika

 

Przeprowadzone badania skuteczności:
1. Przy dawce ok. 1,5% składnika może hamować wzrost bakterii Propionibacterium acnes. Jest to stężenie dużo niższe niż 12,5% stężenie niezbędne do zahamowania wzrostu dla produktu wzorcowego zna bazie kwasu salicylowego (2%). Bakterie Propionibacterium Acnes  są głównym czynnikiem powodującym trądzik. Hamując namnażanie tych bakterii, można zminimalizować powstawanie trądziku. Surowiec jest środkiem o udowodnionym działaniu przeciwko wywołującej trądzik bakterii Propionibacterium Acnes. Dlatego może być stosowany w preparatach dedykowanych dla skóry problematycznej i trądzikowej.

 

2. Dodatek 1% Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate do kremu bazowego spowodował wzrost nawilżenia o ponad 10% po 4 tygodniach regularnego stosowania w porównaniu do wartości początkowych. Dla porównania przeprowadzono badania z krem bazowym (bez zawartości Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate ). Sam krem ??bazowy miał niewielki wpływ na poprawę nawilżenie in situ, nastąpił wzrost nawilżenia jedynie o 1,7% w porównaniu z wartościami wyjściowymi. Potwierdza to skuteczne właściwości nawilżające Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate.

 

To surowiec o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Wspomaga walkę z objawami łojotokowego zapalenia skóry. Ponadto wykazuje działanie przeciwłupieżowe. 

 

Powrót do listy składników

Rabat -10% na zakupy!