Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Trehaloza (Trehalose)

Trehaloza to rodzaj cukru, naturalnie występującego disacharydu zbudowanego z dwóch cząsteczek glukozy, który przyjmujemy każdego dnia w żywności takiej jak chociażby chleb czy warzywa. Pomimo, że trehaloza jest syntezowana przez wiele organizmów, np. grzyby, owady, a nawet niektóre gatunki roślin, to nie potrafią wytwarzać jej ssaki. Zawarta w roślinach trehaloza odgrywa dla nich szczególną rolę, ponieważ dzięki właściwościom silnie nawilżającym, umożliwia im przetrwanie nawet w ekstremalnych warunkach klimatycznych, gdzie narażone są na odwodnienie czy gwałtowne zmiany temperatury. Dokładnie ta sama właściwość trehalozy czyni ją szczególnie przydatną w przemyśle kosmetycznym - substancja ta wręcz zatrzymuje wodę w skórze. Trehaloza w kosmetykach spełnia również rolę doskonałego przeciwutleniacza, ale przede wszystkim, po użyciu kosmetyków z trehalozą, można oczekiwać efektu ochronnego i odmładzającego skórę. Trehaloza jest powszechnie uznawana za substancję wartościową i bezpieczną dla zdrowia człowieka.

 

Trehaloza w kosmetologii

Jako disacharyd trehaloza naśladuje cukry znajdujące się w NMF, skutecznie wciągając wilgoć, aby zagwarantować i utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.

NMF (natural moisturising factor) to naturalny czynnik nawilżający, składający się z aminokwasów, mocznika, mleczanów, PCA (kwas piroglutaminowy) i jego soli, peptydów, soli kwasu mlekowego i inne.  Co istotne, z wiekiem poziom NMF w skórze człowieka maleje, co objawia się starzejącą, łuszczącą się i suchą skórą. Dodatkowo, niekorzystnie na ilość NMF w naszej skórze wpływają również niektóre chemiczne preparaty do czyszczenia domu. Dlatego w celu zachowania młodego wyglądu skóry tak ważne jest uzupełnianie niedoborów NMF, właśnie za pomocą trehalozy, która z niezwykłą skutecznością pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry.

 

Kolejną bardzo istotną funkcją, jaką trehaloza spełnia dla ludzkiej skóry, jest zdolność do ochrony na poziomie komórkowym składników naturalnie w skórze zawartych, co pozwala na zachowanie jej pierwotnej struktury biologicznej, w efekcie czego trehaloza zapobiega uszkodzeniom skóry i włosów, przede wszystkim przed codziennymi zanieczyszczeniami takimi jak smog czy promieniowanie UV.  Trehaloza chroni ponadto przed odwodnieniem komórki odpowiadające za wytwarzanie kolagenu, co również stanowi ważny element walki z uszkodzeniami skóry na poziomie komórkowym. Wskazane właściwości powodują, że trehaloza staje się jednym ze składników najczęściej występujących w preparatach przeznaczonych do cery wrażliwej.

 

Ostatnią, bardzo istotną funkcją trehalozy są jej właściwości przeciwutleniające, czyli zwalczające wolne rodniki, o czym już wspominaliśmy na wstępie. Co to oznacza w praktyce dla użytkowników kosmetyków naturalnych z trehalozą? Zmniejszenie wolnych rodników zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym, czyli starzeniu się skóry. Z tego też powodu trehalozę znajdziemy wielu kosmetykach anti-aging.

 

Trehalozę odnaleźć można niemal we wszystkich typach kosmetyków, np.:

  • szamponach i odżywkach do włosów
  • kremach
  • serum
  • podkładach
  • maskach

 

Trehaloza wykorzystywana w naszych ekologicznych kosmetykach naturalnych NATURATIV wytwarzana jest metodą hydrolizy enzymatycznej ze skrobi.

 

Sięgaj po naturalne kosmetyki z trehalozą, by chronić swoją skórę przed wysuszeniem i uszkodzeniami oraz zmniejszyć widoczne oznaki starzenia!

 

Trehaloza w medycynie

Nie tylko w kosmetologii, ale również w medycynie trehaloza znajduje szereg zastosowań, spośród których warto wymienić choć te podstawowe, by podkreślić, jak szerokie spektrum działania ma ten wyjątkowy składnik. Trehaloza przyjmowana doustnie rozkładana jest na glukozę, co w efekcie dla organizmu powoduje mniejszy skok cukru we krwi, niż przypadku glukozy podawanej bezpośrednio, a więc znajduje zastosowanie w diabetologii. Kolejnym sposobem wykorzystania trehalozy w medycynie jest jej zastosowanie przy produkcji szczepionek w celu wydłużenia ich trwałości i umożliwienia przechowywania w temperaturze otoczenia. W okulistyce z kolei trehalozę stosuje się przy produkcji kropli do oczu mających na celu leczenie zespołu suchego oka (chroni nabłonek rogówki przed wysuszeniem).

 

Trehaloza w żywności

W produktach spożywczych trehalozę wykorzystuje się przede wszystkim jako substancję słodzącą, która dodatkowo skutecznie neutralizuje niepożądany posmak niektórych potraw. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym w stosunku do białek i tłuszczów zawartych w żywności, trehaloza wykorzystywana jest do produkcji, m.in.:

  • dżemów
  • lodów
  • kremów
  • mrożonek
  • suszonych owoców

 


 

 

Powrót do listy składników

Rabat -10% na zakupy!