Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Alkohol Cetylostearylowy (Cetearyl Alcohol)

Alkohol cetearylowy to substancja wykorzystywana w wielu preparatach kosmetycznych. Choć pierwszy człon nazwy tego składnika to "alkohol", widnieje on na etykietach kosmetyków, które w swoim składzie alkoholu  (tego w naszym rozumieniu akoholu z procentami),  nie mają. Jak to możliwe?

 

Czym jest alkohol cetearylowy?

Alkohol cetearylowy to emulgator, substancja, którą w naturalny sposób pozyskuje się z roślin, np. z oleju kokosowego. Można również wytwarzać go w sposób chemiczny, syntetyzując w laboratorium, ale Naturativ go nie stosuje.  Alkohol cetearylowy powstaje na skutek połączenia  alkoholi: cetylowego ze stearylowym - są to alkohole tłuszczowe, które występują w niewielkich ilościach jako składnik budulcowy roślin, a nawet zwierząt (np. alkohol cetylowy otrzymywano kiedyś z tłuszczu wielorybów). Określa się go mianem alkoholu, ponieważ zawiera w swoim składzie cząsteczkową grupę -OH, jednak z uwagi na fakt, że jednocześnie jest równoważony przez długi łańcuch tłuszczów, wykazuje zupełnie inne właściwości od tych alkoholi, które uznaje się w kosmetologii za wysuszające, np. etylowego.

 

Właściwości alkoholu cetearylowego

Alkohol cetearylowy to biała, woskowata substancja stała, która w kosmetologii nietoksycznym  i bezpiecznym emolientem  zarówno do stosowania na skórze, jak i włosach. Alkohol cetearylowy jest doskonałym nośnikiem dla innych składników zawartych w preparatach kosmetycznych - pozwala na ich skuteczne połączenie, dzięki czemu umożliwia równomierną aplikację preparatów.

 

Alkohol cetearylowy w przeciwieństwie do alkoholu etylowego jest bezpieczny dla skóry (nie wysusza jej). Wręcz przeciwnie - wykazuje działanie zmiękczające, a nawet wygładzające skórę i włosy.

 

Wykorzystanie alkoholu cetearylowego w kosmetologii

Jedną z najważniejszych funkcji, ze względu na którą alkohol cetearylowy wykorzystuje się przy produkcji kosmetyków, jest jego zdolność do zapobiegania separacji wody i olejów. Zmniejszając napięcie powierzchniowe, stabilizuje on składniki preparatów i doprowadza do skutecznego połączenia się cząsteczek różnych substancji - w rezultacie kosmetyk cechuje trwała, jednolita konsystencja.

 

W związku z tym, że alkohol cetearylowy jest surfaktantem, a więc wykazuje zdolność do obniżania napięcia powierzchniowego pomiędzy substancjami, wykorzystywany jest do produkcji preparatów do oczyszczania skóry, np. mleczek. Jego aktywne działanie wspiera skuteczne usuwanie ze skóry nadmiaru sebum czy zanieczyszczeń, które nagromadziły się na niej w ciągu dnia.

 

Inne istotne funkcje alkoholu cetearylowego to zwiększanie spieniania się kosmetyków (np. szamponów), zagęszczanie konsystencji preparatów oraz stabilizacja pianek.

 

W których typach kosmetyków można znaleźć alkohol cetearylowy?

Produkty zawierające w swoim składzie alkohol cetearylowy to między innymi:

  • odżywki do włosów
  • balsamy do ciała
  • mleczka do demakijażu
  • kremy
  • tusze do rzęs
  • kremy do opalania
  • farby do włosów

 

Alkohol cetearylowy w kosmetykach NATURATIV

W naszym sklepie z ekologicznymi kosmetykami naturalnymi znajdziesz produkty zawierające w swoim składzie alkohol cetearylowy. Są to między innymi:

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

Rabat -20% na pierwsze zakupy!