Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Olejek z Nasion Konopii Siewnej (Cannabis Sativa Seed Oil)

Olej konopny. Słyszał o nim chyba każdy, jednak nie wszyscy wiedzą, jak niezwykłą moc w sobie skrywa! Dlaczego i w jakim celu wykorzystujemy go w naszych kosmetykach naturalnych NATURATIV?

 

Czym jest olej konopny?

Olej konopny, nazywany również olejkiem z nasion konopii siewnej, to ciemnozielona substancja o delikatnie wyczuwalnej orzechowej nucie smakowej, pozyskiwana w procesie tłoczenia nasion konopii (Cannabis Sativa). Uwaga - nie należy mylić konopii siewnej z konopią indyjską, ponieważ pomimo zbliżonego wyglądu, obydwie te rośliny różnią się istotnie - konopie indyjskie zawierają kannabinoid THC odpowiedzialny za reakcje halucynogenne organizmu, a konopie siewne  zawierają na tyle mało THC (tetrahydroksykanabinolu, czynnego związku narkotycznego), że nie są przydatne do wytwarzania narkotyków, a ponadto THC jest bardzo kiepsko rozpuszczalny w oleju.

 

Olej konopny - właściwości

Olej konopny to prawdziwa kopalnia dobroczynnych substancji niezwykle pożądanych przez organizm człowieka - warto wymienić chociażby witaminy A, C i E, potas, magnez, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe.

 

Olej konopny szybko wchłania się w skórę i co ważne, nie zatyka jej porów, stabilizując tym samym poziom oleju zawarty w skórze. Olej z nasion konopii siewnej zawiera kwasy tłuszczowe zbliżone do tych, które są wytwarzane przez skórę człowieka, dlatego z jego dobrodziejstw mogą z powodzeniem korzystać osoby z cerą przetłuszczającą się lub suchą, uzyskując odpowiednie nawilżenie skóry.

 

Szczególną właściwością oleju konopnego jest jego zdolność do głębokiej penetracji skóry, co ułatwia wnikanie składników aktywnych w jej najgłębsze warstwy. Jako naturalny humektant, a więc substancja zatrzymująca wilgoć, olej konopny doskonale przetransportowuje wodę w głębsze partie skóry, nawilżając ją nie tylko na powierzchni, ale również w głębi.

 

Zastosowanie oleju konopnego w kosmetykach

Olej konopny to składnik szczególnie istotny w branży kosmetycznej, przede wszystkim ze względu na jego właściwości nawilżające. Wybierając kosmetyki do ciała z olejem konopnym w składzie możesz cieszyć się miłą w dotyku, a przy tym wyjątkowo elastyczną skórą! Olej konopny nie tylko pielęgnuje, ale również odżywia skórę. Jego bogaty skład skrywa w sobie prozdrowotne kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i E, czyli przeciwutleniacze stanowiące najdoskonalszą formę ochrony skóry przed nieuchronnymi procesami jej starzenia.

Olej konopny wykorzystuje się do produkcji kosmetyków ujędrniających skórę. Dlatego, jeśli zmagasz się z cellulitem, sięgaj po naturalne kosmetyki do ciała posiadające olej konopny w swoim składzie!

 

Olej konopny do włosów

Każda kobieta marzy o pięknych, lśniących i zdrowych włosach. Na drodze do tak - wydawałoby się patrząc na towarzyszące nam każdego dnia reklamy - prostego celu, niezastąpionym sprzymierzeńcem okazuje się właśnie naturalny olej konopny, który   wykorzystywany w szamponach, maskach i odżywkach sprawia, że włosy stają się lśniące, miękkie i sprężyste. Co więcej, olej konopny ułatwia innym składnikom odżywczym wnikanie w głębsze partie skóry głowy, wspierając pełne odżywienie cebulek oraz stymulując rośnięcie nowych włosów. Odkryj dobroczynną moc oleju konopnego w służbie Twoim włosom!

 

Olej konopny na twarz!

Brzmi jak wezwanie do działania. I w sumie taki cel nam przyświeca - zdrowa i promienna cera na każdy dzień. Czy jest to możliwe przy wsparciu oleju konopnego? Zdecydowanie tak! Ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe olej ten wspomaga leczenie nieestetycznych zmian skórnych, a to dzięki kwasowi gamma-linolenowemu (GLA), którego bogactwo w sobie skrywa. Sięgaj zatem po olej konopny, by łagodzić stany zapalne i podrażnienia skóry, dbając w ten sposób o jej kompletny dobrostan!

 

W jakich typach kosmetyków znaleźć można olej konopny?

Olej konopny cieszy się w branży kosmetycznej wyjątkową popularnością. Szeroki wachlarz zastosowań sprawia, że wykorzystywany jest przy produkcji kosmetyków takich jak:

  • balsamy do ciała
  • kremy do twarzy
  • preparaty do włosów (szampony i odżywki)
  • oleje do ciała
  • balsamy do ust
  • produkty do ochrony przeciwsłonecznej
  • mydła

 

Olej konopny w naturalnych kosmetykach NATURATIV

Odkryj nasze naturalne kosmetyki NATURATIV, posiadające w swoim składzie olej konopny:

 

Olej konopny wykorzystywany przy produkcji kosmetyków NATURATV pozyskiwany jest wyłącznie z upraw ekologicznych, dlatego masz pewność, że sięgasz po pełnię dobroczynnych i sprawdzonych substancji, które w sobie kryje.

 

Sięgaj po naturalne kosmetyki z olejem konopnym - pozwól mu, by zdziałał cuda dla Twojej skóry i włosów! Regularna pielęgnacja przy użyciu kosmetyków posiadających w swoim składzie olej konopny sprawi, że Twoje ciało będzie odpowiednio nawilżone i uelastycznione, a skóra chroniona przed starzeniem.

 

 


 

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

Rabat -20% na pierwsze zakupy!