Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Dwutlenek Tytanu (Titanium Dioxide)

Dwutlenek tytanu to jeden ze składników, który znajdziesz w naszych kosmetykach naturalnych. Czym jest dwutlenek tytanu?

 

Dwutlenek tytanu to minerał znajdujący się w skorupie ziemskiej, mineralny filtr UV, naturalny biały pigment aprobowany do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych. W kosmetologii pełni 3 funkcje: barwnika, filtra UV oraz substancji wypełniającej.

 

W których kosmetykach można znaleźć dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu znaleźć można w składzie wielu kosmetyków, najczęściej w tak zwanej "kolorówce". Ogromny potencjał, jaki w sobie skrywa sprawia, że w branży kosmetycznej wykorzystuje się go przy produkcji m.in.:

  • pomadek,
  • tuszów do rzęs,
  • różów do policzków i bronzerów,
  • kosmetyków do opalania,
  • podkładów i innych kosmetyków kryjących.

 

Właściwości i wykorzystanie dwutlenku tytanu w branży kosmetycznej

Nie da się ukryć, że producenci kosmetyków chętnie sięgają po dwutlenek tytanu jako substancję pozytywnie oddziałującą na każdy typ cery, również wrażliwej. Ma on bowiem odczyn obojętny, a zatem nie wchodzi w reakcję z innymi składnikami kosmetyków. Właśnie dlatego jest tak dobrze tolerowany przez skórę.

 

Dwutlenek tytanu ma biały kolor, jest drobnym, sypkim proszkiem. Potrafi załamywać światło i z tego powodu jest niezastąpiony przy produkcji pigmentów, np. pomadek. Posiada również wyjątkowe właściwości kryjące, dlatego swoje zastosowanie znajduje także w kosmetykach kryjących niedoskonałości cery. Co ważne - można stosować go nawet na delikatne partie skóry, np. pod oczami, na powiekach itp.

 

Warto wymienić jeszcze jedną istotną cechę tego niezwykłego składnika. Dwutlenek tytanu jest minerałem nierozpuszczalnym, zatem w kosmetologii wykorzystuje się go ze względu na jego właściwości wodoodporne i trwałość, jaką zyskują kosmetyki posiadające go w składzie.

 

Dwutlenek tytanu w połączeniu z innymi pigmentami zwiększa intensywność barwy kosmetyków. Jest składnikiem pozwalającym na tworzenie palet kolorystycznych o przeróżnych odcieniach, by móc jak najlepiej dopasowywać kolory podkładów i pomadek do różnego rodzaju skóry.

 

Wykorzystanie dwutlenku tytanu w podkładach i innych kosmetykach kryjących zapobiega efektowi świecenia skóry.

 

Kolejną zaletą tego niezwykłego minerału jest zdolność do odbijania promieniowania UV, dlatego też dwutlenek tytanu pełni w kosmetykach rolę filtra UV. Jest to filtr fizyczny lub inaczej zwany filtr mineralny. Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UVB i UVA, chociaż przed promieniami UVA lepiej chroni tlenek cynku, dlatego tez tlenek cynku jest często stosowany w połączeniu z tlenkiem cynku.

 

W przypadku wysokich wartości SPF trzeba zastosować wyższe stężenia, a co za tym idzie większe ilości wagowe dwutlenku tytanu, co może pozostawiać na skórze białą poświatę. Nie zawsze jest to problemem. Można to wykorzystać, szczególnie w produktach barwnych.

 

Nowoczesna kosmetologia potrafi sobie już poradzić również z efektem bielenia. Stosuje się dwutlenek tytanu w dyspersji w tłuszczach, wprowadza się różne modyfikacje powierzchniowe oraz cząstki nano. Cząstki nano są dosyć atrakcyjne, gdyż wykazują większą przezroczystość na skórze.

Filtry fizyczne czyli dwutlenek tytanu i tlenek cynku są fotostabilne, z tego powodu są polecane do stosowania w produktach dla dzieci i osób ze skórą szczególnie wrażliwą.

Dwutlenek tytanu jest jednym z dwóch filtrów UV dopuszczonych do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych. 

 

Dwutlenek tytanu w naturalnych kosmetykach NATURATIV

W naszej drogerii internetowej znajdziesz kosmetyki naturalne posiadające w swoim składzie dwutlenek tytanu, między innymi

 

Naturalną bazę pod makijaż - MAUVE (klik) - uniwersalna bazę pod makijaż, rozświetlającą i wyrównującą koloryt, przygotowującą skórę na przyjęcie podkładu.

 

Kremy BBB

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

Rabat -10% na zakupy!