Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

sól sodowa kwasu benzoesowego (Sodium Benzoate)

Benzoesan sodu to składnik, po który sięgają nie tylko producenci kosmetyków, ale również napojów (głównie gazowanych), żywności czy leków. Eksperci z Cosmetic Ingredient Review specjalizujący się w analizie poszczególnych związków chemicznych stosowanych w kosmetykach, po przebadaniu benzoesanu sodu uznali go za bezpieczny składnik, który można wykorzystywać w preparatach do pielęgnacji ciała. Jest on również polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych. Benzoesan sodu wykorzystywany w kosmetyce nie jest klasyfikowany jako substancja uczulająca czy toksyczna.

 

Jak powstaje benzoesan sodu?

Benzoesan sodu to związek chemiczny powstający w wyniku reakcji wodorotlenku sodu z kwasem benzoesowym. Jest powszechnie stosowanym konserwantem spożywczym o symbolu E 211.  Zabezpiecza przed wzrostem niektórych bakterii i grzybów oraz pleśni i drożdży ale na szczęście nie narusza fizjologicznej mikroflory bakteryjnej jelit człowieka.

 

Co ciekawe - o ile nie znajdziemy w przyrodzie benzoesanu sodu, to kwas benzoesowy już tak. Gdzie? Przykładowo w pomidorach, żurawinie czy tak chętnie jadanych w Polsce jabłkach. Kwas benzoesowy odkryto już w XVI wieku!

 

Wykorzystanie benzoesanu sodu w kosmetologii

Główną funkcją benzoesanu sodu w branży kosmetycznej jest zabezpieczanie preparatów przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni, czyli ich konserwacja. Czemu jest to konieczne? Zanim kosmetyk trafi do naszej łazienki, musi spędzić jeszcze trochę czasu w magazynie i na półce sklepowej. A i my nie zużywamy kosmetyku z dnia na dzień. Aby zabezpieczać produkty przed pojawieniem się, a później rozwojem drobnoustrojów, stosuje się przy ich produkcji konserwanty. Wykorzystanie benzoesanu sodu okazuje się szczególnie przydatne w przypadku preparatów kosmetycznych zawierających w swoim składzie wodę.

 

W jakich preparatach jest wykorzystywany benzoesan sodu?

Benzoesan posiada liczne właściwości, dzięki którym z powodzeniem wykorzystuje się go przy produkcji między innymi:

  • balsamów do ciała,
  • kremów nawilżających
  • mgiełek i płynów
  • szamponów
  • płynów micelarnych

 

Czy benzoesan sodu jest bezpieczny?

Zdarzają się opinie, jakoby benzoesan sodu był substancją szkodliwą, a nawet rakotwórczą. Jednak aby tak się stało, musiałyby wystąpić pewne dodatkowe czynniki, które w przypadku kosmetyków są wręcz niemożliwe. Po pierwsze benzoesan sodu w dopiero w połączeniu z kwasem askorbinowym może tworzyć benzen. I to benzen określany jest jako czynnik rakotwórczy – nie benzoesan. Co ważne - sama obecność tych dwóch składników również nie wystarczy, aby powstał benzen - konieczne są jeszcze inne czynniki, takie jak na przykład światło ultrafioletowe, ciepło czy jony metali. Wystąpienie takich sytuacji w przypadku kosmetyków jest niemożliwe, stąd stosowanie benzoesanu w kosmetykach jest w pełni bezpieczne i skontrolowane przez instytucje czuwające nad bezpieczeństwem konsumenta. Benzoesan sodowy jest również jednym z konserwantów dopuszczonych do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych.

 

Benzoesan sodu w naturalnych kosmetykach NATURATIV

W ofercie producenta polskich kosmetyków naturalnych Naturativ znajdują się wile produktów pielęgnacyjnych zawierających w swoim składzie benzoesan sodu:

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

Rabat -20% na pierwsze zakupy!