Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

benzoesan sodu (Sodium Benzoate)

Konserwant dopuszczony do produkcji kosmetyków naturalnych. Zabezpiecza preparaty przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni.

 

W formie podstawowej benzoesan sodu dostępny jest jako biały proszek o właściwościach higroskopijnych (wchodzi w reakcję z wodą).

 

Benzoesan sodu jest substancją konserwującą, której rolą jest zapobieganie rozwoju i namnażania się mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, podczas codziennego używania kosmetyku

 

Benzoesan sodu zabezpiecza kosmetyki przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni. Dlaczego jest to konieczne? Zanim kosmetyk trafi do naszej łazienki, musi spędzić jeszcze trochę czasu w magazynie i na półce sklepowej. A i my nie zużywamy kosmetyku z dnia na dzień. Aby zabezpieczać produkty przed pojawieniem się, a później rozwojem drobnoustrojów, stosuje się przy ich produkcji konserwanty.

 

Wykorzystanie benzoesanu sodu jest szczególnie przydatne w przypadku kosmetyków zawierających w swoim składzie wodę.
Ponadto w kosmetologii wykorzystuje się benzoesan sodu jako składnik maskujący oraz zapachowy. Benzoesan sodu  jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie wynosi: -2,5% (w przeliczeniu na kwas) w przypadku produktów spłukiwanych z wyjątkiem produktów do jamy ustnej.Bezpieczeństwo benzoesanu sodu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Eksperci ocenili, że benzoesan sodu nie jest rakotwórczy i może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach.

 

Czy benzoesan sodu jest bezpieczny?
Zdarzają się opinie, jakoby benzoesan sodu był substancją szkodliwą, a nawet rakotwórczą. Jednak aby tak się stało, musiałyby wystąpić dodatkowe czynniki, które w przypadku kosmetyków są wręcz niemożliwe. Benzoesan sodu  może rozkładać się do benzenu, ale dopiero w połączeniu z kwasem askorbinowym i w obecności innych czynniki, takich jak promieniowanie UV czy jony metali. Dopiero wtedy możliwe jest powstanie śladowych ilości benzenu. W przypadku kosmetyków jest to niemożliwe, stąd stosowanie benzoesanu w kosmetykach jest w pełni bezpieczne.

 

Co ciekawe - o ile nie znajdziemy w przyrodzie czystego benzoesanu sodu, to kwas benzoesowy już tak. Gdzie? Przykładowo w pomidorach, żurawinie czy tak chętnie jadanych w Polsce jabłkach. Kwas benzoesowy odkryto już w XVI wieku!
 

Benzoesan sodu w kosmetykach NATURATIV
W ofercie producenta polskich kosmetyków naturalnych Naturativ znajdują się wile produktów pielęgnacyjnych zawierających w swoim składzie benzoesan sodu:
Wodna mgiełka do twarzy i ciała - kwiat pomarańczy - naturalna woda z kwiatów gorzkiej pomarańczy do odświeżania i tonizowania skóry twarzy i całego ciała.
Mgiełka do układania włosów - naturalny kosmetyk do stylizacji i utrwalenia fryzury.
Szampon i płyn do kąpieli dla niemowlaków i dzieci - delikatny preparat myjący, niewysuszający przy tym skóry.
Płyn micelarny - produkt łagodnie, ale skutecznie oczyszczający skórę z makijażu i innych zanieczyszczeń

 

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

Płyn Micelarny

Płyn Micelarny

60,00 zł

Rabat -10% na zakupy!