Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Skwalen (Squalene)

Chcesz cieszyć się zdrową, uelastycznioną i odżywioną skórą promieniejącą młodością? Stosuj kosmetyki ze skawalenem!

 

Czym jest skwalen?

Skwalen to bezwonna, bezbarwna, wielonienasycona ciecz węglowodorowa pochodzenia  naturalnego, której budowa cząsteczkowa przypomina błonę komórkową ludzkiej skóry. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, dawniej wykorzystywano go przede wszystkim jako substancję wspierającą leczenie ran. Obecnie odgrywa coraz istotniejszą rolę w produkcji kosmetyków. Skwalen w największym stężeniu występuje w wątrobie rekina, jednak obecnie, z przyczyn etycznych, coraz więcej firm odchodzi od tego tradycyjnego źródła jego pozyskiwania, zastępując go skwalenem pochodzenia roślinnego, np. z oliwek, amarantusa czy trzciny cukrowej. NATURATIV do produkcji w pełni naturalnych kosmetyków wykorzystuje wyłącznie skwalen pochodzenia roślinnego (z oliwy z oliwek).

 

Skwalen przyjacielem ludzkiej skóry

Warto również zdać sobie sprawę z faktu, że skwalen to substancja bardzo bliska człowiekowi, bo w naturalny sposób powstaje również w ludzkim organizmie stanowiąc część składową płaszcza hydrolipidowego naszej skóry, a więc pełniąc funkcję ochronną. Około 8-25% ludzkiego sebum ma w swoim składzie skwalen - na jego poziom wpływają głównie płeć, wiek oraz czynniki środowiskowe. Poziom skwalenu w ludzkim organizmie wzrasta silnie do ok. 20 roku życia, niestety, wraz w wiekiem, ilość produkowanego i zatrzymywanego w skórze skwalenu spada, dlatego tak duże znaczenie ma jego stałe uzupełnianie przy pomocy najlepszych preparatów kosmetycznych. W końcu jest on jednym z lipidów, który chroni i nawilża skórę czyniąc ją bardziej elastyczną i zdrowszą.  Dlatego, jeśli masz więcej niż 20 lat, sięgaj po produkty kosmetyczne zawierające skwalen w swoim składzie!

 

Właściwości skwalenu

Skwalen to substancja, która może podziałać z korzyścią dla każdego typu cery, nawet wrażliwej. Nie jest przy tym alergenem (w końcu występuje naturalnie w organizmie), szybko się wchłania, jest lekki, ma nietłustą formułę, a jako środek o właściwościach zmiękczających, uszczelnia skórę nawilżając ją i zapobiegając przy tym utracie wilgoci. Skwalen ma zdolności regeneracyjne w stosunku do starzejącej się skóry, dlatego tak często wykorzystywany jest w kremach anty-aging.

 

Jednak to nie tylko emolient zatrzymujący wilgoć w skórze, ale również skuteczny przeciwutleniacz. Skwalen działa na powierzchni skóry nawilżając ją, chroniąc i wzmacniając, a swoje dobroczynne funkcje spełnia również po absorpcji w jej głębsze partie. Warto wspomnieć także, że skwalen ma niezwykłą zdolność naśladowania naturalnych olejów znajdujących się w  naszym organizmie, dzięki czemu wchłania się z niezwykłą łatwością, a przy tym nie pozostawia lepkiej warstwy, co jest szczególnie ważne przy produkcji kosmetyków.

 

Skwalen w kosmetologii

Skwalen wytwarzany z oliwy z oliwek, który wykorzystujemy przy produkcji kosmetyków NATURATIV ma zdolność szybkiego i całkowitego wchłaniania się w skórę, stąd znaleźć go można w składzie odżywek i balsamów o właściwościach nawilżających, regenerujących czy rewitalizujących. Skwalen wykorzystywany jest z powodzeniem w branży kosmetycznej ze względu na szeroki zakres funkcji jakie spełnia:

  • zwalcza wolne rodniki
  • wygładza zmarszczki
  • wspiera wzrost nowych komórek
  • odwraca uszkodzenia skóry powstałe na skutek promieni UV
  • zmniejsza widoczność blizn
  • działa przeciwbakteryjnie
  • chroni skórę przed wysuszeniem
  • zapobiega powstawaniu plam starczych
  • przywraca skórze elastyczność
  • ułatwia innym składnikom wnikanie w głębsze partie skóry

 

Skwalen w ekologicznych kosmetykach NATURATIV

Skwalen znajdziesz w naszych ekologicznych kosmetykach NATURATIV:

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

Rabat -10% na zakupy!