Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0

Maltodekstryna (Maltodextrin)

Maltodekstryna to naturalny składnik kondycjonujący pozyskiwany ze skrobi poprzez częściową hydrolizę enzymatyczną. Maltodekstryna z powodzeniem wykorzystywana jest w branży kosmetycznej. Znajdziesz ją także w naszych ekologicznych kosmetykach naturalnych..

 

Czym jest maltodekstryna?
Maltodekstryna jest składnikiem pochodzenia naturalnego - polisacharydem, który ma zdolność pochłaniania cząsteczek wody na zasadzie absorbentu. W kosmetologii stosuje się ją przede wszystkim ze względu na jej właściwości stabilizujące emulsję. Zapobiega rozwarstwianiu się faz wchodzących w skład kosmetyku, zwiększając jego trwałość. Wytwarza się ją w formie białego proszku, który zmienia swoją konsystencję na lepką w wyniku połączenia z wodą.

 

Maltodekstryna - wykorzystanie
Maltodekstryna to składnik wykorzystywany nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również farmaceutycznym czy spożywczym (w szczególności do produkcji napojów bezalkoholowych, słodyczy, produktów dla dzieci i niemowląt). Tak naprawdę znaleźć ją można w większości produktów spożywczych. Przede wszystkim ze względu na jej walory - jest lekkostrawna, nie wpływa na smak potraw, pełni funkcję środka zagęszczającego, wydłuża termin ważności produktów. Chętnie sięgają po nią również sportowcy - dostarcza dużo energii niezbędnej po zakończonym treningu. Oczywiście to jak najbardziej bezpieczny dodatek do żywności.
Wykorzystanie właściwości maltodekstryny w branży kosmetycznej.

 

Maltodekstryna posiada wiele właściwości, dzięki którym tak często wykorzystuje się ją w branży kosmetycznej:
• jest doskonałym absorbentem - ułatwia wchłanianie się cennych substancji zawartych w kosmetykach w głębsze partie skóry,
• pełni funkcję zagęszczacza, przede wszystkim w preparatach do pielęgnacji włosów,
• doskonale sprawdza się przy produkcji kosmetyków, takich jak żele czy kremy, nadając ich konsystencji wyjątkowej gładkości,
• pomaga nawilżyć skórę (odzwierciedla skład naturalnego czynnika nawilżającego znajdującego się w skórze), ponadto, pośrednio zwiększa nawilżenie skóry poprzez ograniczenie TEWL
• doskonale pochłania wilgoć (np. sebum, pot), dzięki czemu pomaga zmatowić skórę tłustą i mieszaną,
• wygładza strukturę włosów, tworzy na powierzchni skóry i włosa ochronny film, który zabezpiecza przed szkodliwym wpływem środowiska
• chroni skórę, uelastyczniając ją i wygładzając
• ułatwia wnikanie witamin w strukturę włosów i skóry,
• poprawia i utrzymuje prawidłową konsystencję kosmetyków,
• w połączeniu z hydroksykwasami intensyfikuje ich działanie, przyspieszając odsłanianie się nowych warstw komórek, a tym samym poprawiając wygląd skóry (rozjaśnia przebarwienia na skórze i zwiększa przeciwstarzeniowe działanie preparatów).

 

Maltodekstryna w kosmetykach NATURATIV
Maltodekstrynę znajdziesz w naszych naturalnych kosmetykach NATURATIV:
masce Regeneracja - Intensywna kuracja - przeznaczonej do włosów zmęczonych, wysuszonych, zniszczonych po zabiegach chemicznych
ekoampułce 2 Anti-Aging - naturalnym serum do twarzy i szyi zwalczającym oznaki starzenia, odżywiającym i naprawiającym skórę
kremie do twarzy na noc 40+  - kremie naprawczym do pielęgnacji twarzy i szyi, odżywiającym, ujędrniającym, napinającym chroniącym przed wysuszeniem.
 

 

 

Powrót do listy składników

Wybrane produkty z tym składnikiem

ekoAmpułka 2 - ANTI-AGING

ekoAmpułka 2 - ANTI-AGING

195,00 zł
Krem do twarzy na Noc 40+

Krem do twarzy na Noc 40+

140,00 zł

Rabat -10% na zakupy!