Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Dołącz do grona naszych Stałych Klientów, wyróżnianych specjalnymi rabatami, promocjami i prezentami.

Cały regulamin sklepu internetowego www.Naturativ.pl znajdziesz tu
0
Naturalne afrodyzjaki w kosmetykach Naturativ
29.11.2018

Naturalne afrodyzjaki w kosmetykach Naturativ

Kosmetyk musi urzekać. Działać na nasze zmysły. Wprawiać nas w błogi nastrój. Ba! Nawet w romantyczny nastrój! Jest to możliwe dzięki odpowiednim składom bogatym w naturalne afrodyzjaki. Oto lista naszych ulubionych, które znajdziecie w kosmetykach Naturativ.

 

Wanilia

 

Wanilię, jak wiele innych afrodyzjaków, z pewnością znacie ze swojej kuchni. Ale od wieków funkcjonuje jako naturalny afrodyzjak, który znajdziecie w wielu produktach umilających nam nastrój jak świece, olejki zapachowe, mydła, balsamy czy perfumy. Mało jest osób, które mogą przejść obok tego zapachu obojętnie. Także dlatego, że wywołuje on wiele wspomnień właśnie przez to, że jest bardzo popularny i szeroko używany zarówno w produktach spożywczych, jak i w kosmetykach.

 

Wanilia jest koronnym składnikiem zapachowym produktów z naszej serii Otulającej. W tercecie z karmelem i cytryną tworzy wyjątkowy zapach, który otuli Waszą skórę i rozgrzeje Wasze ciało. Linia Otulająca Naturativ cieszy się ogromnym zainteresowaniem szczególnie w sezonie jesień – zima, kiedy pielęgnacja ciała zmienia się w wyniku ochłodzenia, zanieczyszczonego smogiem powietrza na zewnątrz  i przesuszonego od grzejników powietrza w domach.

 

 

Rozmaryn

 

To znany od starożytności afrodyzjak. Pobudza pracę mózgu i dobrze działa na system nerwowy. Rozmaryn dziś jest dostępny w olejkach eterycznych stosowanych w kosmetykach do pielęgnacji ciała. U nas olejek rozmarynowy znajdziecie w serii HOME SPA w Drenującym Oleju, który świetnie się wchłania, nie zostawia tłustej warstwy na skórze, a jednocześnie głęboko ją nawilża i sprawia, że staje się aksamitna w dotyku. Sprawdzi się zarówno do rozluźniającego masażu pod prysznicem jak i po prysznicu. Olejek rozmarynowy znajduje się także w naszym Stymulującym Solno-Cukrowym Scrubie do Ciała z linii Home Spa. W składzie tego naturalnego pilingu są też olejek mandarynkowy i grejpfrutowy.

 

 

Róża damasceńska

 

Róża - królowa wszystkich kwiatów. Róża damasceńska pochodzi z Kaukazu, a obecnie uprawia się ją w umiarkowanych obszarach wybrzeża śródziemnomorskiego: w Syrii, Libanie, Maroku i Północnej Afryce oraz w rejonie Grasse we Francji. Kwiaty róży zbiera się przed ich pełnym otwarciem, aby uniknąć utraty płatków. Zbiór róż jest niezwykle delikatny. Ich największym wrogiem jest słońce, dlatego też kwiaty zbiera się o świcie, pojedynczo, ale jednocześnie najszybciej jak to możliwe. O tej porze dnia kwiaty zawierają większą ilość składników lotnych. Doświadczony pracownik może zebrać 5-7 kg kwiatów dziennie. Jeśli ta ilość wydaje się duża, wystarczy zdać sobie sprawę, że do otrzymania jednego kilograma olejku różanego potrzeba nawet pięciu ton kwiatów! Wydajność zbioru wynosi zatem poniżej 1 gram olejku eterycznego na godzinę. Czynniki te sprawiają, że olejek różany jest jednym z najdroższych na świecie.

Róża damasceńska od starożytności uchodzi za  symbol miłości i trudno sobie wyobrazić bez niej jakąkolwiek scenerię romantyczną. Już delikatny powiew zapachu tej róży wprawia nas w wyjątkowy nastrój. Woda różana działa stymulująco, pobudza mikrokrążenie, wzmacnia i uszczelnia naczynka krwionośne, tonizuje i równoważy skórę. Działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Podobnie jak olejek, również woda różana ma właściwości nawilżające, przeciwzapalne, łagodzą i ściągające. Jest doskonałym dodatkiem do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, wrażliwej, naczynkowej i zanieczyszczonej. Dzięki niepowtarzalnemu, pięknemu, kwiatowemu zapachowi woda różana wpływa również na sferę duchową, kusząc zmysły i odprężając.

 

W naszej ofercie znajdziecie Różaną Wodną Mgiełką do Twarzy i Ciała.

Woda przyjemnie chłodzi i odpręża. Służy do odświeżania oraz tonizowania twarzy i całego ciała, ale wiemy, że są kobiety, które używają jej zamiast perfum.

 

Wody różanej używamy też do naszych bardzo aktywnych serum - ekoAmpułek.

 

 

Kwiat gorzkiej pomarańczy czyli neroli

 

Gorzka pomarańcza jest wykorzystywana od czasów starożytnej Grecji. Do Europy dotarła dzięki portugalskim żeglarzom, którzy sprowadzili tę roślinę z Indii. Nie należy mylić jej z pomarańczą słodką, powszechnie przez nas znaną.

 

Pięknie pachnące, białe kwiaty gorzkiej pomarańczy są symbolem czystości, przez co, są używane w bukietach ślubnych. Zbiera się je w marcu, gdy jeszcze są w paczkach lub ledwo co zakwitły. Po zebraniu są natychmiast suszone w zacienionym miejscu, lub rozkładane na siatce drucianej w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Do produkcji olejku eterycznego oraz wody używa się świeżych kwiatów.

 

Olejek neroli oraz woda są także częstym dodatkiem w kuchni – używa się ich podczas przyrządzania konfitur i mięs, aromatycznych napojów alkoholowych czy jako dodatek do kawy po turecku. Olejek neroli ma być również jednym ze składników ściśle skrywanej, oryginalnej receptury Coca-Coli.

 

Neroli to jednak przede wszystkim ceniony składnik kosmetyków, zwłaszcza perfum. Jego przepiękna, delikatna, niepowtarzalna, kwiatowa i słodka, a jednocześnie lekko cytrusowa i świeża nuta sprawia, że olejek ten jest składnikiem wielu ekskluzywnych kompozycji, takich jak legendarna Chanel No 5.

 

Podobnie jak większość olejków eterycznych, również neroli wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu zarówno olejek, jak i woda neroli polecane są do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, zanieczyszczonej, z problemem trądziku. Hydrolat neroli działa lekko sciągająco, reguluje wydzielanie sebum oraz prace gruczołów łojowych, a dzięki zawartości flawonoidów i ich aktywności antyoksydacyjnej korzystnie wpływa na cerę dojrzałą i naczynkową.

Hydrolat neroli, czyli woda destylacyjna pozostała po procesie otrzymywania olejku neroli z kwiatów gorzkiej pomarańczy, doskonale odświeża skórę i włosy, może również stanowić samodzielny produkt kosmetyczny i być wykorzystywany jako oczyszczający tonik. Doskonale działa i uwodzicielsko pachnie.

 

Kardamon

 

Po szafranie i wanilii jest jedną z najdroższych przypraw świata. Istnieje zielona i czarna odmiana kardamonu. Kardamon zielony (lub prawdziwy) pochodzi z Indii i Sri Lanki. Czarny z Himalajów. Obydwa pachną podobnie, ale można wyczuć różnice. Zielony pachnie orientalnie, pikantnie, słodko. Czarny pokazuje cierpkość i świeżość.

 

Roślina nie jest drzewem, ale dorasta nawet do 4-5 m wysokości. W medycynie, kuchni i kosmetyce używane są wyłącznie jego owoce. Suszone tradycyjnie na słońcu. Ajurveda stosuje go na problemy żołądkowe. Kardamon ma korzystny wpływ na układ trawienny: ułatwia wchłanianie pokarmów, wspomaga trawienie białek, poprawia przemianę materii, działa moczopędne. Dlatego jest wykorzystywany w kuracjach odchudzających. W kosmetyce jest stosowany jako ekstrakt i olejek eteryczny.

 

Obydwie odmiany kardamonu cudownie pachną słodką, orientalną nutą. Wcierany w skórę w czasie masażu lub pielęgnacji rozgrzewa i ujędrnia, poprawia krążenie i wnikanie substancji aktywnych. Aromat kardamonu był doceniany już w starożytności. Palony kardamon był wykorzystywany jako kadzidło podczas ceremonii religijnych. Egipcjanie robili z niego perfumy (jest stosowany do dziś, szczególnie w zapachach męskich). W Indiach nacierano nim ciało przed nocą poślubną, a wymieszany z jabłkami i zapieczony gwarantował zdobycie serca wybranki! Cały czas niesamowicie działa na zmysły i pobudza krążenie naszej krwi.

 

W Balsamie Wyszczuplającym i Zwalczającym Cellulit kardamon obecny jest w wyjątkowym, wonnym, uzupełniającym się połączeniu z olejkiem z czarnego pieprzu!  

 

Pieprz czarny

 

Niekwestionowany afrodyzjak. W okresie średniowiecza pieprz był przyprawą bardzo drogą, dostępną jedynie zamożnym. W medycynie używany w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, polecany w reumatyzmie, we wszelkich bólach mięśniowych, w nudnościach, niestrawności, depresji, czy w zaburzeniach krążenia. Często używany przez sportowców przed i po treningu, aby zwiększyć przepływ krwi  i zapobiegać urazom i bólom mięśni. Podczas komponowania zapachów jest często używany jako główna nuta męskich perfum o korzennej i orientalnej woni. Działa rozgrzewająco i ożywiająco, a także rozluźniająco. Naturativ używa olejku z czarnego pieprzu w Balsamie Wyszczuplającym i Zwalczającym Cellulit.

 

Cynamon

 

Można go pozyskać z liści, ale najczęściej spotykany, to olejek z kory cynamonowca.

Ma intensywny, korzenny, przyjemny zapach. Wykazuje działanie antyseptyczne, pobudza krążenie krwi, dlatego często stosowany jest w preparatach zapobiegających cellulitowi i wyszczuplających. W aromaterapii przyjemnie ogrzewa, wycisza, wprowadza w spokojny nastrój, przynosi poczucie bezpieczeństwa. Jest łagodnym afrodyzjakiem dla obydwu płci. Pobudza pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Olejek cynamonowy znajduje się w naszej ekoAromatycznej Świecy z wosku sojowego CYNAMON-GOŹDZIK-POMARAŃCZA.

 

Goździk

 

Olejek eteryczny z pąków. Te cudownie pachnące „poduszeczki”, wszystkim znane jako przyprawa, to pąki kwiatowe goździkowca. Otrzymywany z nich olejek słynie z właściwości antyseptycznych i przeciwbólowych. W stomatologii wykorzystywany był i jest jako środek dezynfekcyjny i przeciwbólowy. Jego zapach czujemy w gabinecie dentystycznym. Czytając ten fakt, trudno uwierzyć, że olejek goździkowy jest stosowany jako afrodyzjak przy zaburzeniach sfery seksualnej i libido, ale właśnie tak jest. Wpływa na poprawę samopoczucia, sił witalnych i ogólnie odświeża umysł. 

 

Naturativ wybrał go wraz z cynamonem i pomarańczą do stworzenia urzekająco pachnącej, odprężającej i nadającej świąteczny nastrój ekoAromatycznej Świecy z wosku sojowego CYNAMON-GOŹDZIK-POMARAŃCZA.

 

Cytrusy

 

Cytrusowe aromaty również zaliczamy do silnie pobudzających zmysły, chociaż nie działają ściśle jak afrodyzjaki, mają wpływ na nasz nastrój i potrafią dać nam poczucie szczęścia.

 

Olejek cytrynowy – poprawia wygląd skóry, wygładza ją i oczyszcza, a do tego daje ogólne poczucie odświeżenia i solidny zastrzyk energii. Znajdziecie go w kosmetykach z naszej serii Rewitalizującej Żurawina-Cytryna.

 

Olejek mandarynkowy - łagodzi napięcie nerwowe, pomaga wyciszyć umysł i ciało poprawia nastrój. Można go stosować również do relaksacyjnego masażu ciała lub stóp. Doskonale sprawdza się też w walce z bezsennością i brakiem energii. Działa wzmacniająco na cały organizm. Polecany dla dzieci.

 

Olejek grejpfrutowy - ma właściwości przeciwbakteryjne. Działa oczyszczająco i tonizująco, normalizuje produkcję sebum oraz proces rogowacenia, a także łagodzi podrażnienia skóry. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i odtruwające. Zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Masaże z dodatkiem olejku zalecane są jako środek wspomagający walkę z cellulitem i brakiem jędrności skóry. Kosmetyki wzbogacone tym olejkiem zwężają rozszerzone pory, wygładzają skórę, odświeżają.

 

Obydwa olejki znajdują się w Stymulującym Scrubie do ciała Home Spa.

 

Siła zapachów

 

W zapachach tkwi ogromna siła. Zapachy wskrzeszają wspomnienia, przenoszą nas w przeszłość, przywołują emocje. A ulubione zapachy przenoszą nas w przyjemny czas, wywołują błogi nastrój i uśmiech na twarzy. Wracamy do tych zapachów, bo chcemy wracać do tych przeżyć. Dlatego kosmetyki Naturativ tak pachną! Przywiązujemy ogromną wagę do wrażeń zmysłowych i przyjemności, jaką mają dawać nasze produkty. Kosmetyki Naturativ są skomponowane tak, aby nawet pięć minut z nimi było frajdą. Skutecznie łączymy innowacje z naturą i efektywność z przyjemnością stosowania. Bogactwo natury daje nam niezliczone możliwości tworzenia genialnych receptur i urzekających kompozycji zapachowych. Nasze kosmetyki zabierają Was zawsze w eko-sensualną podróż.