Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.x
POLSKIE CERTYFIKOWANE KOSMETYKI NATURALNE
POLSKIE CERTYFIKOWANE KOSMETYKI NATURALNE
Blog
Jesienna zupa z czerwonej soczewicy
Jesienna zupa z czerwonej soczewicy 2016-10-28

Co robić jesienią by zapomnieć o słocie, krótkim dniu i braku słońca? Gotować!!! :-) I jeść! Pysznych i dojrzałych w czasie letniego słońca warzyw mamy jesienią dostatek.

Agata Żyto

A jeśli do warzyw dodamy jeszcze kilka rozgrzewających przypraw, będziemy nie tylko zdrowi i odporni na przeziębienia, ale i ładni :-) W jaki sposób? Oto przepis...

Weźmy na przykład taki imbir, który pomoże zadbać o skórę twarzy – rozszerzy jej pory i przyspieszy wchłanianie substancji aktywnych przez skórę. Albo kurkuma -  doskonała broń w walce ze zmarszczkami, trądzikiem i przebarwieniami skóry. Czy zwykła, poczciwa cytryna, którą już nasze prababcie używały jako składnik maseczek na skórę i włosy.

Mając do dyspozycji w/w składniki (plus jeszcze trochę) wyczarujcie jesienną i wspaniale rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy i batatów.

Składniki:

  •  szklanka czerwonej soczewicy (suchej)
  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 mała ostra papryka
  • 1 cytryna
  • kurkuma, kumin, sól, pieprz
  • trochę masła klarowanego lub oliwy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 pomidory
  • 1,5 litra bulionu warzywnego

Wykonanie:

Na patelni szklimy na oliwie lub maśle klarowanym pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, drobno pokrojoną papryczkę oraz starty na tarce imbir. Marchewki i bataty obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Po 5 min wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy pół pokrojonej w plastry cytryny i sok wyciśnięty z drugiej połowy. Soczewice płuczemy i wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy po 20 min do naszych gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze 10 minut. Do smaku dajemy przyprawy- kurkumę, kumin, sól, pieprz.Na koniec wyjmujemy wygotowane plastry cytryny (żeby zupa nie zgorzkniała) i wlewamy mleko kokosowe. Zupa powinna być gęsta, zawiesista.

Podajemy z białym pieczywem. 

W sam raz na obiad w czasie jesiennej pluchy. Aromatyczny i rozgrzewający.

Smacznego!

Agata



Źródło: www.naturativ.pl/blog/a-jesienna-zupa-z-czerwonej-soczewicy/
Autor: Agata Żyto
Powrót do listy artykułów
Komentarze i opinie użytkowników
Dodaj własny komentarz - Zaloguj się, aby dodać komentarz.
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy.

 
Kontakt w sprawach aktualnych
i przyszłych zamówień
Poniedziałek - piątek,
9:00 - 17:00
+48 22 273 91 50
zamowienia@naturativ.pl

W pozostałych sprawach prosimy o kontakt z biurem pod numerem: +48 22 756 33 68
Zapisz się na NEWSLETTER
Łap okazje i nowości!


Zapisz się na SMS
z ekskluzywnymi ofertami!

METODY PŁATNOŚCI
METODY DOSTAWY
GWARANCJA BEZPIECZEŃSTWA ZAKUPÓW
Przyłącz się do nas Facebook Google + You Tube Pinterest Instagram
© 2015 AROMEDA - kosmetyki naturalne. Wszelkie prawa zastrzeżone
NATURATIV - naturalna pielęgnacja ciała  |  ZUII Organic - makijaż mineralny
Realizacja: InternetAge | Projekt: KABO STUDIO