Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.x
POLSKIE CERTYFIKOWANE KOSMETYKI NATURALNE
POLSKIE CERTYFIKOWANE KOSMETYKI NATURALNE
Blog
Wiem, co jem - czy zawsze?
Wiem, co jem - czy zawsze? 2017-04-28

Unikacie w żywności syropu glukozowo-fruktozowego? Macie swoje ulubione jogurty słodzone cukrem trzcinowym? Nie przywiązujcie się za bardzo do marki. Bo wszystko zależy, w jakim kraju kupujecie żywność.

Dominika Chirek

Te same produkty różnią się składem w zależności od kraju, w jakim je kupimy

U naszych południowych sąsiadów na Słowacji przeprowadzono badania żywności sprzedawanej przez sieci handlowe. Porównywano różne artykuły. Np. ciasteczka maślane tej samej firmy w Austrii i Niemczech zawierają tylko masło, na Słowacji – olej palmowy. Z kolei paluszki rybne sprzedawane w Czechach zawierały o 7% mniej ryby niż identyczne w Niemczech. Popularny napój gazowany na Zachodzie jest słodzony cukrem, a w Europie Środkowej syropem glukozowym. Dlaczego tak się dzieje?

Różnice w składach produktów spożywczych w Europie Środkowej i Zachodniej

 

Konsumenci w Europie Środkowej wciąż zwracają większą uwagę na cenę, niż na jakość

To problem nie tylko na Słowacji, ale w całej Europie Środkowej. U nas nie wykształciła się jeszcze kultura handlowa zwracania większej uwagi na jakość niż na cenę. Niestety polscy konsumenci wciąż cenią sobie najbardziej niską cenę i wciąż szukają tanich towarów, co odbywa się kosztem listy składników.

Na przykład w Niemczech zgodnie z prawem herbatniki muszą zawierać minimum 12% masła. W Polsce nie ma takich wymogów, nie ma nawet projektów ustaw dotyczących tego typu kwestii. Jedyną zmianą w zakresie składników żywności była ustawa dotycząca drożdżówek i słodyczy sprzedawanych w sklepikach szkolnych.

Zazwyczaj niska cena, to niestety niskiej jakości składniki

Co w takim razie my, konsumenci możemy zrobić? Przede wszystkim czytać listę składników i pamiętać, że niska cena oznacza także tanie składniki. Nie spodziewajmy się prawdziwych truskawek i trzcinowego cukru w najtańszym jogurcie (zamiast truskawek dostaniemy jedynie buraczany barwnik). Z drugiej strony zastanówmy się, czy naprawdę chcemy kupować np. sok pomarańczowy, który zamiast pomarańczy zawiera sztuczne barwniki, aromaty i stabilizatory smaku.

Dobra wiadomość jest taka, że wiele zależy od nas samych i naszych nawyków zakupowych. Wybory konsumenckie (czyli to, co wkładamy do koszyka) są uważnie śledzone i analizowane przez producentów. Jeżeli omijamy jakiś produkt ze względu na dany składnik, to im więcej takich uważnych konsumentów, tym większa szansa na to, że zmusimy w ten sposób producentów do zmiany listy składników na zdrowszą i tym samym otrzymamy produkt lepszej jakości.  



Źródło: www.naturativ.pl/blog/a-wiem-co-jem---czy-zawsze/
Autor: Dominika Chirek
Powrót do listy artykułów
Komentarze i opinie użytkowników
Dodaj własny komentarz - Zaloguj się, aby dodać komentarz.
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy.

 
Kontakt w sprawach aktualnych
i przyszłych zamówień
Poniedziałek - piątek,
9:00 - 17:00
+48 22 273 91 50
zamowienia@naturativ.pl

W pozostałych sprawach prosimy o kontakt z biurem pod numerem: +48 22 756 33 68
Zapisz się na NEWSLETTER
Łap okazje i nowości!


Zapisz się na SMS
z ekskluzywnymi ofertami!

METODY PŁATNOŚCI
METODY DOSTAWY
GWARANCJA BEZPIECZEŃSTWA ZAKUPÓW
Przyłącz się do nas Facebook Google + You Tube Pinterest Instagram
© 2015 AROMEDA - kosmetyki naturalne. Wszelkie prawa zastrzeżone
NATURATIV - naturalna pielęgnacja ciała  |  ZUII Organic - makijaż mineralny
Realizacja: InternetAge | Projekt: KABO STUDIO